Karia Gorsel 3

Türkiye’nin en uzun mesafeli yürüyüş rotası.

NATGEO 2021 – Dünyanın en iyi 6 macera rotasından biri.

850 km uzunluğundaki rota Bozburun ve Datça Yarımadaları, Gökova Körfezi ve İç Karia olmak üzere 4 ana bölüm ve Muğla Çevresi olarak 1 ek bölümden oluşmaktadır.

Dar bir yarımada olan Datça, Ege denizinin Akdeniz’e kavuştuğu nokta olan Deveboynu Burnu ile son bulur. 20. yüzyılın başlarından itibaren Sultan Mehmed Reşad’ın tahta geçmesinin onuruna bir süre Reşadiye Yarımadası olarak da anılmaktadır. Datça’daki ana yerleşimin dışında, bu dağlık yarımadada büyük nüfusa sahip başka bir yerleşim bulunmamaktadır.

Büyük bir kısmı koruma altında olup makilik, ormanlık ve kayalık bir araziye sahip olan yarımada bir çok dağ keçisine ve endemik bitkiye ev sahipliği yapmakta. Birçok plajı ve yerleşim görmemiş bakir koyları ile, bu etkileyici yarımadayı keşfetmenin en popüler yolu günümüze kadar tekne ile olmuştur.

Karia Yolu rotası Eski Datça’dan başlayıp güneye ve batıya doğru engebeli burunları ve koyları aşıp Knidos antik kentine ve yarımadanın en ucunda yer alan Deveboynu deniz fenerine ulaşıyor. Buradan 12 Yunan adalarından bazıları kolaylıkla görülebilmekte. Bu noktadan doğuya, anakaraya doğru yönelen rota Datça yarımadasının neredeyse hiç yerleşim görmemiş kuzey şeridini takip edip en dar kısmı olan Balıkaşıran’da son buluyor.

KARİA YOLU TARİHÇESİ

Yunus Özdemir arkadaşları Altay Özcan ve Volkan Demir’e Karia antik bölgesinde uzun mesafeli yürüyüş yolu rotası oluşturma fikrini sunar ve üç arkadaş 2009 yılında yola çıkarlar…

Rotayı tamamlayıp amaçlarını gerçekleştirmek için dört kış yürüyecek olan bu ekibe Dean Livesley de katılır. Karşılarına ikinci dönemeçten sonra yeni bir olimpik spor haline gelen “çalılarda yüzme” engeli çıkar. Köy kahvelerine gidip yaşlılara danıştıkça, spagetti çubukları gibi, patikalardan oluşan bir ağ belirmeye başlar kör haritanın üzerinde. Tavsiye edilen yerel silahlardan biyonik kolları ve tahraları sallayarak, gür bitki örtüsünün içinden yol alan ekip unutulmuş patikaları ortaya çıkarır.

Yapbozun tamamlanmasıyla, antik yollar, çoban patikaları ve or- man yollarının hepsi birleştirilerek Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu oluşturulur.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) öncülüğünde başlatılan projeye 2012 yılında Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafın- dan hibe desteği verilmiştir. Karia Yolu resmi olarak Şubat 2013’de açılmıştır. 850 kilometreden fazla mesafeye sahip rota günleri bölünmüş 46 etaptan oluşmaktadır.

Fotoğraf Galerisi